МАЙМУНСКА ШАРКА

МАЙМУНСКА ШАРКА

Задължително тестване и изолация. Това са първите стъпки, ако някой прояви симптоми на маймунска шарка. Вече има и инструкции за действие на специалистите.„Ако някой случай е съмнителен – от къде да се вземе материал, как да се опакова и как да се транспортира, така, че да можем да направим изследването, което ще се прави с PCR тест в реално време”, заяви проф. Ива Христова, директор НЦЗПБ.

„Освен това се изготвят и мерките за карантина. 20-те дни са така измислени, защото до 21 дни е инкубационният срок, който – след като мине, лицето спокойно може да бъде освободено от карантина”, посочи проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по здравните въпроси.

Някои държави като Германия  и Великобритания, където вече има регистрирани случаи, следват ясни стъпки, за да ограничат така нареченото „гнездо на заразените”.

Една важна особеност е, че домашните любимци, също трябва да се наблюдават, защото те също могат да го пренесат. И естествено, най-важното – така нареченото кръгово ваксиниране. Това означава, че всички контактни лица получават ваксина срещу едра шарка”, заяви д-р Аспарух Илиев – ръководител на лаборатория в Берн.

„В класическата картина на маймунската шарка, обривът започва от лицето, но случаите които сега се наблюдават заради начинът на заразяване е в ингвиналните гънки и около половите органи”, заяви професор Христова.  

Съветите на специалистите са да се спазва лична хигиена, а  на места с много хора да се носи маска. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *